Czekolada

Czekolada: Od ziaren kakaowca do tabliczki – proces produkcji i znaczenie w kulturze.

Czekolada to deser, który pyszny jest zarówno w formie tabliczki, jak i w płynnej postaci. Mało kto wie jednak, że przysmak ten znany jest od naprawdę bardzo dawna – choć przez ten czas receptura prawdziwej czekolady z pewnością wiele razy się zmieniła, jej popularność nie przeminęła. Skąd wogóle wzięłą się czekolada i jak wygląda proces jej produkcji?

Krótka historia czekolady – jak przysmak ten trafił do Europy?

Historia czekolady liczy sobie przeszło trzy tysiące lat, a smakołyk ten fascynował także przedstawicieli starożytnych kultur. Pierwotnie odkryli ją najprawdopodobniej Olmekowie, czyli lud, który wyginął ok. 400-500 lat przed naszą erą. Jej niepowtarzalny smak oraz korzyści płynące z jej spożywania docenili ludzie na całym świecie – warto jednak podkreślić przy tym, że np. ludy mezoamerykańskie pierwotnie spożywały ją w zupełnie innej formie. Zamiast bowiem słodkich dodatków, czekolada podawana była na przykład z dużym dodatkiem ostrego chilli (https://e-spar.com.pl/kategoria/czekolady/560)

W europie czekolada rozpowszechniła się w XVII wieku. Choć na plantację kawy natknął się już Kolumb – to właśnie wtedy na Starym Kontynencie pojawiły się pierwsze kawiarnie z prawdziwego zdarzenia, w których podawano między innymi czekoladę w płynnej formie. W naszym kraju pierwszy taki obiekt pojawił się w latach 20-tych XVIII wieku. Do rozwinięcia się popularności czekolady przyczynił się z pewnością król Ludwik XIV, który czekoladę pokochał tak bardzo, że zatrudnił na swoim dworze specjalistów od jej serwowania, najprawdopodobniej jako pierwszy w Europie.

Inne publikacje  Skuteczny sposób na walkę z zakolami

Nie każdemu władcy podobała się popularność kawiarni. Wielu z nich obawiało się, że jako miejsca spotkań mogą one służyć do przygotowywania spisków i wspierać buntowanie się obywateli przeciw władzy. Jak wiemy z kart historii – w wielu przypadkach mieli oni rację.

Jak powstaje czekolada?

Warto podkreślić, że proces produkcji czekolady jest zaskakująco złożony i skomplikowany. Najpierw bowiem zbierane są owoce kakaowca, z których następnie wybiera się ziarna. Ziarna te poddaje się natomiast procesowi fermentacji, trwającemu zwykle od 5 fo 8 dni. Przez ten czas ziarna najczęściej przykryte są liśćmi bananowca, co gwarantuje prawidłowy przebieg procesu. Kolejnym etapem jest czyszczenie ziaren i ich sortowanie – tylko te najwyższej jakości nadają się do produkcji czekolady.

Dalsze działania wykonuje się już nie na plantacji, lecz w lokalizacji producenta czekolady. Ziarna kakaowca są następnie suszone i prażone. To bardzo ważny proces, który w znaczący sposób wpłynie na smak gotowego produktu. Odpowiednio oprawione ziarna umieszcza się następnie w specjalnych młynach, gdzie są one miażdżone i mielone. Na tym etapie powstaje niezbędna w produkcji czekolady miazga kakaowa. Kolejnym krokiem jest konszowanie, czyli długotrwałe i intensywne mieszanie wszystkich składników czekolady. Ostatnim etapem jest temperowanie czekolady, czyli hartowanie jej za pomocą odpowiednio dobranych temperatur. Poprzez naprzemienne chłodzenie i podgrzewanie zyskuje ona odpowiedni wygląd.

Inne publikacje  Trądzik u nastolatka - jak z nim walczyć?

Tak przygotowana czekolada jest w praktyce gotowa, by trafić na sklepowe półki. Czekolady dostępne są zaś w wielu wariantach – zarówno klasycznych tabliczek, jak i napojów. Stanowią też doskonały dodatek do żywności. Z całą pewnością warto więc wypróbować różne warianty czekolady, aby przekonać się, który pasuje nam najbardziej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *